29 dec 2014

Australie en de ozonlaag

Australie en de ozonlaag

door Sander

De ozonlaag. Iedereen weet ervan, maar wat is het eigenlijk en wat voor functie heeft het?
Maar eerst een wijdverbreid misverstand: velen denken dat de ozonlaag en klimaatverandering met elkaar te maken hebben. Dat is niet zo, behalve dat het zich allebei in de atmosfeer afspeelt. Klimaatverandering gaat vooral over broeikasgassen: Koolstofdioxide (CO2), methaan (CH4) en lachgas (N2O). Ozon is een ander molecuul: O3. Ter herinnering, zuurstof is O2.

Ozon is laag in de atmosfeer een broeikasgas, maar komt daar in zodanig lage concentratie voor (en breekt daar zo snel af), dat het nauwelijks invloed heeft op de temperatuur op aarde. Op grotere hoogte (15-50 kilometer) komt ozon echter in hogere concentraties voor. Daar heeft het een andere werking dan opwarming: het filtert UV-straling. Hey, waar ken je dat van, UV-straling? Juist, UV-straling is onderdeel van zonnestraling en dat is die straling waar je huidkanker van kan krijgen. Ozon, en dus de ozonlaag, is van groot belang om ons te beschermen tegen huidkanker. Eigenlijk is de ozonlaag een extra laag zonnebrand voor ons.

De gevolgen van de dunnere ozonlaag zijn in Australië schrikbarend.

De gevolgen van de dunnere ozonlaag zijn in Australië schrikbarend.

Ozon heeft een natuurlijk balans hoog in onze atmosfeer. In de jaren 80 en 90 werd deze situatie doorbroken doordat wij mensen CFK’s de lucht in slingerden. Zo ontstond het ‘gat in de ozonlaag’, met name boven Antarctica en Australië. Deze gassen kwamen vrij uit koelkasten, piepschuim en spuitbussen. Gelukkig werd dit vrij snel geconstateerd en werd er het Montreal Protocol gesloten (1989), waardoor de productie van CFK’s drastisch afnam. De ozonlaag is nu langzaam aan het herstellen, maar zal eind deze eeuw pas weer helemaal hersteld zijn.

Tot die tijd moeten we ons in Australië extra bewust zijn van de schadelijke kracht van de zon. Wij zullen voortdurend onderweg zijn en de SunSmart App geeft je allerlei informatie over de gewenste zon bescherming gebaseerd op je locatie, heel handig! Oja, gezond verstand helpt natuurlijk ook. Onderstaande filmpje geeft een beetje weer wat zon bescherming in Australië inhoudt, met alleen smeren kom je er niet! Als je zelf wel eens in Australië bent geweest, weet je hoe fel en heftig de zon soms kan aanvoelen.

Tags:
Hier en daar een bui
0°
UA-54300882-1